När behöver du pass?

Om du ska resa till ett land som inte ingår i det så kallade Shengensamarbetet måste du ha ett pass. Ett pass är idag ganska enkelt att få och du skaffar det hos Polisen. Där kan du också skaffa ett nationellt ID-kort som gör att du kan resa fritt inom Schengenområdet.

Hur skaffar man ett pass?

Du går till polisens passexpedition och tar med dig en giltig legitimation. Du blir fotograferad, får lämna dina fingeravtryck och skriva din namnteckning. Efter några dagar är passet klart och du får hämta ut det hos Polisen. I skrivande stund kostar det 350 kr att få ett pass.

Om du reser inom Norden (Norge, Danmark, Finland, Island), så behöver du inget pass, under förutsättning är du är medborgare i ett nordiskt land. I bland kan det dock vara bra att kunna styrka sin identitet, till exempel om du ska hyra en bil eller checka in på ett hotell. Därför rekommenderar vi att du alltid har med dig en giltig legitimation så fort du ska resa utanför Sveriges gränser.

Nationellt ID-kort

Om du har ett giltigt nationellt ID-kort kan du även resa till följande länder utan pass: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Ungern samt Österrike.

Observera att ditt körkort inte gäller som nationellt ID-kort. Ett nationellt ID-kort skaffar du hos Polisen och det kostar 400 kr.