London, England

London, Picadilly Circus
London, en världsstad där det finns någon för alla smaker.

London är en mäktig stad ur många aspekter. Dels är den makalöst stor. Gör en taxiresa från ena till andra sidan i rusningstrafiken så märker du. Det tar några timmar. Jag lovar. Dessutom är utbudet helt enormt – här finns allt man kan tänka sig. Om man ska hitta något negativt så är det möjligen maten. Den engelska matkulturen är faktiskt ingen upplyftande historia om du frågar mig.

Vänstertrafik!

Att köra bil i London är inget jag rekommenderar för den som nyligen har tagit körkort. Här krävs en rutinerad bilförare som inte hetsar upp sig i första taget. Om du ska köra i London i rusningstrafik så behöver du nämligen en närmast oändlig mängd tålamod, för trafiksituationen är bedrövlig. Ofta är gatorna smala och körstilen är över lag ganska aggresiv. Dessutom kör de på vänster sida, vilket inte direkt gör det hela enklare.

Även om det kostar en slant så rekommenderar vi å det varmaste att ta en av Londons många taxibilar när du ska ta dig någonstans. Det är bara att vinka vid vägkanten så brukar det gå ganska fort att få tag på en taxi. Undantaget kan vara framåt småtimmarna då konkurrensen om lediga taxibilar är ganska stor. Tunnelbanan stänger dessutom vid midnatt, vilket gör att alla som vill ta sig hem från klubbarna i city får förlita sig på taxiväsendet.

Språk och valuta

En av de störst bidragande orsakerna till att London är ett så trevligt resmål för oss svenskar är givetvis språket. De allra flesta av oss talar engelska relativt obehindrat och även med en något rostig skolengelska så klarar du dig alldeles utmärkt.

I England använder man sig av valutan pund och inte euro som man lätt kan luras att tro. I övrigt funkar de vanligaste kreditkorten utmärkt och du kan ta ut kontanter i vilken uttagsautomat som helst. Kontrollera bara innan du reser så att din bank inte har spärrat åtkomst till ditt konto från utlandet. Vissa banker gör det åt dig för att förhindra bedrägerier och försvåra stölder av kreditkortsnummer.

Den engelska pubkulturen

När du är i London måste du uppleva den klassiska engelska pubkulturen. I nästan varje gatuhörn finns en pub och det är bara att slinka in på första bästa. En pint öl, vilket är något mer än en halvliter, kostar ca 3 pund och med dagens valutakurs motsvarar det ungefär 30 kr.

Fotboll i London

Om du gillar sport tycker jag definitivt att du ska passa på att gå på fotboll när du är i London. I huvudstaden finns många lag och det är match på någon av arenorna i stan i stort sett varje vecka. Själv var jag på White Hart Lane och tittade på Tottenham sist jag var i London och har du bara sett toppfotboll på TV tidigare så rekommenderar jag varmt att gå se det live. Även för den som inte är speciellt fotbollsintresserad är det en verklig upplevelse!